Tuesday 5 May 2009

BISKUT HARI RAYA AIDILFITRI 2009



SALAM SILATURRAHIM,
Hari Raya AIDILFITRI untuk tahun 2009 akan menjelang tiba. Pasti Para ibu, kakak dan adik-adik mula memikir-mikirkan biskut apa yang akan dihidangkan pagi raya kan...hari ini kita kongsi mengenai resepi ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN (150 bIJI)
250 gm mentega/butter
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (tiada pun tak apa)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat masakan

CARA-CARA
1)Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2) lepas 2,Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi. Masukkan serbuk badam.

3)Pada bekas lain, ayak tepung jagung, tepung beras, baking powder, tepung jagung, lepas masukan dalam adunan no 2, sikit demi sikit.
4)Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
5) Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
6)Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
7)Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau
disimpan.