Thursday 7 May 2009

RESEPI BISKUT RAYA- KEK SPAN BERHIAS




Assalamualaikum semua, hari ni koleksi resepi biskut hari raya akan berkongsi mengenai KEK, resepi dia kek span, kek biasa ja, kek span nie selalu saya wat, mula-mula kahwin 2 tak pandai juga, tapi belajar sikit-sikit. Kek nila yang pertama sekali saya belajar setelah saya pernah mengikuti kursus membuat kek di TAWAU sabah.

Bahan-bahan ( saiz 18 cm )
3 biji telur
1 cawan tepung gandum (100g)
1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
2 sudu kecil susu segar
15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
esen vanila

Cara-cara
panaskan oven ke suhu 180 darjah. asingkan telur putih dan kuning. pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan
dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk.
masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
masukkan kuning teluar yg telah dipukul tadi ke dalam adunan.
masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila. pukul hingga sebati.
masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
Hiaskanlah mengikut kretiviti masing-masing.